21.07.2024.

13:40

Foto: Reuters/Pixabay.com

Planeta

Svet će drhtati od ovog ruskog oružja, znate li odakle će upravljati dronovima?! Šokantna vest stigla je sa Sahalina!


Kako se navodi, satelitska tehnologija će omogućiti da se prati lokacija bespilotnih letelica tamo gde nema drugih kanala veze.

"U okviru zajedničkog eksperimenta kompanije 'Satelitski sistem Gonec' (deo 'Roskosmosa') i kompanije 'Geoskan' uspešno su predate informacije o lokaciji, telemetrijski podaci drona u satelitskom sistemu 'Gonec'. Takođe je poslata komanda preko satelita o prinudnom vraćanju drona na mesto lansiranja", pojašnjava pres-služba.

Za testiranje tehnologije korišćena je bespilotna letelica „Geoskan 201“, opremljena eksperimentalnim modemom „Gonec“. Testiranja su se odvijala tri dana na aerodromu „Pušisti“ na Sahalinu.

- Današnji događaj označava novu eru u razvoju bespilotnih rešenja, kada se satelitske tehnologije uvode u industriju i omogućavaju da se otkrije njen potencijal na potpuno drugačiji način. Siguran sam da će nam se otvoriti dodatne mogućnosti - rekao je generalni direktor „Satelitski sistem Gonec“ Pavel Čerenkov.

Kako je zaključio generalni direktor kompanije „Geoskan“ Aleksej Jurecki, „satelitski sistemi su mnogo perspektivniji i isplativiji od infrastrukture na zemlji“ zbog svoje multifunkcionalnosti.