22.07.2024.

16:10

Foto: EPA

Planeta

Šta sad?! Otkriven prvi potez Kamale Haris, cela Amerika bruji! Svi čekaju sudbonosnu odluku pred tešku bitku sa Trampom!

Bajdenova odluka otvorila pitanje je da li će ga, po njegovoj želji, na mestu predsedničkog kandidata zameniti Kamala Haris, aktuelna potpredsednica SAD, kao i da li demokrate imaju dovoljno vremena da reorganizuju kampanju i povećaju šanse za pobedu u novembru.

Stručnjaci sa kojima je Glas Amerike razgovarao navode da je Bajden mogao i drugačije da „tempira“ konačnu odluku o pojavljivanju na glasačkom listiću, kao i da očekuju još intenzivniju kampanju narednih meseci, ali i da bi šansu u Demokratskoj partiji sada mogla da dobiju nova lica.

- Proteklih nedelja se postepeno pojačavao pritisak na predsednika, od članova njegove stranke, ljudi iz Predstavničkog doma, senatora, guvernera, članova drugih institucija. Odluci su doprinele i ankete koje ne samo da su pokazivale da Bajden zaostaje za Trampom na nacionalnom nivou i u ključnim državama već, podjednako važno, da je većina demokratskih glasača došla do tačke da želi da se on povuče iz trke - kazao je za Glas Amerike Alan Abramovic, počasni profesor političkih nauka na Univerzitetu Emori u Atlanti.