22.07.2024.

18:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Haos u diplomatskim krugovima! Potvrđene opasne vesti iz Nemačke! Šta ovo znači za Trampa, Ukrajinu i celu Evropu?!

- Članovi grupe planiraju da razmotre šta će za Nemačku značiti moguća pobeda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i kako Berlin treba da na to odreaguje - precizirao je „Fajnenšel tajms“.

Trenutno su glavne diskusije u okviru grupe usmerene na odluku američkog predsednika Džozefa Bajdena da odustane od reizbora, piše list.

Koordinator za transatlantsku saradnju u Vladi Mihael Link, koji je takođe član grupe, u razgovoru za Sputnjik ovaj korak je nazvao prelomnim trenutkom.

Perspektiva pobede Trampa izaziva „duboku zabrinutost“ u Berlinu, ističe „Fajnenšel tajms“.
Prema listu, nemačke vlasti se boje još većeg jačanja protekcionizma u američkoj ekonomiji, nego za vreme prvog Trampovog mandata. Konkretno, Berlin strahuje od uvođenja carine od 10 odsto na svu robu koju uvoze SAD.

Takođe, Nemačka se boji moguće odluke Vašingtona da odustane od dela savezničkih obaveza u okviru NATO u slučaju Trampove vladavine, rekao je za FT visokopozicionirani nemački zvaničnik.

Grupu su formirali zaposleni političkog departmana Ministarstva koji održava odnose sa Severnom Amerikom, odeljenja za političko planiranje nemačkog Ministarstva i kabineta koordinatora za transatlantsku saradnju u nemačkoj Vladi. Grupu takođe čine i zaposleni ambasade Nemačke u Vašingtonu.

Prethodno, američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da se povlači iz predizborne trke, a potom je podržao aktuelnu potpredsednicu Kamalu Haris kao kandidatkinju demokrata na predsedničkim izborima.