24.07.2024.

06:15

Foto: Shutterstock

Planeta

Kritično! Američki piloti dolaze u Ukrajinu?! Oficir SBU hitno upozorio: Rusi spremaju opasan doček, nisu svesni šta će ih snaći!

Nekadašnji obaveštajac je tokom intervjua za portal "Ukrajina.ru" izjavio i da bi gubitak jednog od ovih borbenih aviona bio veliki korak unazad za američko vazduhoplovstvo.

- Ja sam lično video da su ruski vojnici imali ogromnu želju da budu prvi koji će uništiti 'leoparda', 'abramsa' i 'bredlija'. Bilo je uzbuđenja, ali nije bilo straha od zapadne tehnike. Isti entuzijazam će imati i kada su u pitanju lovci F-16 - rekao je Prorozov.

Prema njegovim rečima, ruski piloti su trenutno među najbolje obučenim i najiskusnijim na svetu.

On tvrdi da vazduhoplovstvo bilo koje druge države nije u stanju da parira ruskom profesionalizmu, bilo da se radi o jurišnim, lovačkim ili avionima bombarderima.

- Čak i ako američki piloti budu upravljali F-16, važno je znati da njima nedostaje iskustvo u borbi sa jednako dobrim protivnikom. Gubitak samo jednog lovca iznad Ukrajine bio bi ozbiljan poziv za buđenje za američko ratno vazduhoplovstvo - ističe bivši oficir SBU.

Kako je naveo, ukrajinski piloti se verovatno neće ništa bolje pokazati.

- Što se tiče ukrajinskih pilota, čak i sa 100 časova leta na nepoznatoj opremi, malo je verovatno da će postati asovi - rekao je on i dodao:

- Jasno je da će se F-16 prvenstveno koristiti kao nosači naoružanja (vazduh-zemlja) dugog dometa. Dodatno pilotima će verovatno biti naređeno da izbegavaju blisku borbu, jer bi svaki oboreni avion negativno uticao na američku odbrambenu industriju-

Podsećanja radi, Ruski TV kanal Zvezda je pre dve nedelje objavio intervju sa pilotom Oružanih snaga Ruske Federacije u kojem je glavna tema razgovora bila dugo očekivana isporuka višenamenskih borbenih aviona F-16 američke proizvodnje Ukrajini.

Na konstataciju voditelja da se "svi plaše pojavljivanja F-16 u Ukrajini", pilot ruske vojske je izjavio da će američki avioni postati nova meta za ruske trupe.

- Da, pojaviće se. Pa šta? Mi se ne plašimo. Zapravo mi jedva čekamo da se pojave - rekao je on, što je šokiralo voditelja koji je potom upitao pilota da li je ozbiljan.

- Da, zašto ne bih bio - odgovorio je pilot aviona Su-30SM.