22.07.2024.

18:40

Foto: Reuters

Planeta

Mask ismeva Soroša zbog Kamale Haris! Lepo što nam je otkrio "sledeću marionetu"

Nakon Bajdenove objave, Aleks Soroš, sin milijardera finansijera Džordža Soroša i naslednik očeve filantropske imperije, takođe je brzo podržao Haris, opisujući je kao najbolju šansu demokrata da poraze Donalda Trampa.

- Vreme je da se svi ujedinimo oko Kamale Haris i porazimo Donalda Trampa... Živeo američki san - napisao je Aleks Soroš u objavi na X-u (ranije Twitter-u), prilažući sliku sa Harisovom.

- Želeo bih samo da zahvalim Aleksandru Sorošu što nije držao sve u neizvesnosti oko toga ko će biti sledeća marioneta - napisao je Ilon Mask, vlasnik X-a, u odgovoru.

Liberalni tajkun Džordž Soroš takođe lično podržava Haris, izjavio je njegov portparol za Wall Street Journal u nedelju. Kao istaknuti donator Demokratske stranke u SAD, Džordž Soroš je uplatio oko 128 miliona dolara kandidatima i organizacijama tokom međuizbora 2022. godine, i poklonio pet miliona dolara glavnom političkom akcionom komitetu koji podržava Bajdena dan nakon što je predsednik loše prošao u debati protiv Donalda Trampa prošle godine.

Mask je ranije kritikovao liberalnog milijardera rođenog u Mađarskoj zbog toga što je efikasno pokušao da demontira društvo osiguravajući da se zakoni ne sprovode.

- On radi stvari koje urušavaju tkivo civilizacije - izjavio je Mask tokom podkasta sa Džoom Roganom, objašnjavajući da je trenutno bezakonje koja pogađa američke gradove poput San Franciska i Los Anđelesa rezultat Sorošove podrške progresivnim okružnim tužiocima koji „odbijaju da gone zločine".

Mask je takođe tvrdio da iako je 93-godišnji Soroš „prilično star" i „u osnovi malo senilan" u ovom trenutku, on je ipak „veoma pametan" i veoma dobar u arbitraži, shvatajući da je najveća „vrednost za novac" u podršci lokalnim trkama, a ne nacionalnim izbornim kampanjama kao što su one za Senat ili predsedništvo.

Džordž Soroš je među najbogatijim ljudima na Zemlji, sa procenjenim ličnim neto bogatstvom od oko sedam milijardi dolara. Prošle godine se povukao sa čela svojih Fondacija za otvoreno društvo, predavši kontrolu nad NVO vrednom 25 milijardi dolara svom 38-godišnjem sinu, Aleksu.