22.07.2024.

20:40

Foto: Reuters/Deep State Printscreen

Planeta

Kakav šok! Šta će sad Putin?! Vojsci stigle užasavajuće vesti! Ukrajinci im priredili neprijatno iznenađenje, odakle im sve ovo?!

- Došlo je do toga da FPV dronove već ne štede ni na pojedinačnim pešadincima - rekao je on.

Prema njegovim rečima, taktika ukrajinskih snaga se drastično promenila tokom protekle godine.

- Ako je prošlog leta, kada su napadali Kleščejevku, glavna pretnja dolazila od artiljerije, sada dolazi od kamikaza dronova - istakao je Politruk.

On je dodao da je sada glavni zadatak pronaći "recept" za ovu pretnju.

Ukrajinske snage trenutno imaju na hiljade FPV dronova, što im omogućava da ih koriste masovno i efikasno, često ciljajući čak i pojedinačne vojnike na terenu. Ovi dronovi, poznati po svojoj preciznosti i sposobnosti da nose eksploziv, predstavljaju značajnu pretnju ruskim trupama. Ukrajinski operateri su postali vešti u korišćenju ovih dronova, prilagođavajući svoje taktike kako bi maksimalno iskoristili njihovu prednost.

S druge strane, ruske snage takođe aktivno koriste FPV dronove u borbenim operacijama. Rusija je značajno povećala svoje kapacitete u proizvodnji i upotrebi dronova, integrisavši ih u gotovo sve aspekte vojne strategije. Ruski FPV dronovi se koriste za izviđanje, navođenje artiljerijske vatre, kao i za direktne napade na ukrajinske položaje.