24.07.2024.

10:55

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

SAD guraju Evropu u nestanak! Putin posle ovoga više nema milosti: Rusija ponovo pokreće pakleni proces, Zapadu ovo nije trebalo!

U julu su SAD saopštile da će od 2026. godine početi sa raspoređivanjem naoružanja u Nemačkoj, uključujući SM-6 i "Tomahavke", koji su ranije bili postavljeni uglavnom na brodovima, kao i nove hipersonične rakete.

- Ovo je izuzetno destabilizirajući razvoj događaja, i Rusija je izjavila da će odgovoriti. Konkretne mere koje će Rusija preduzeti nisu poznate, ali Rusija je obustavila razvoj ili prestala sa raspoređivanjem sistema srednjeg dometa RS-26 još 2017. godine. Postoji mišljenje da bi Rusija mogla brzo vratiti taj sistem u upotrebu - istakao je Riter.

Prema rečima bivšeg obaveštajca, odluka o postavljanju američkih raketa klase "zemlja-vazduh", "zemlja-zemlja", krstarećih i hipersoničnih raketa u Nemačkoj predstavlja neodgovornu eskalaciju. Upozorio je da bi odluka Berlina mogla dovesti do vrlo tragičnih događaja.

"Jedna greška, jedan pogrešan korak, jedna netačna procena može dovesti do lansiranja ovih raketa u besu. To bi moglo dovesti do mogućeg nuklearnog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije," zaključio je Riter.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da će Moskva birati iz najšireg spektra opcija pri izradi odgovora na postavljanje američkih dalekometnih raketa u Nemačkoj, pri čemu ne isključuje nijednu mogućnost, uključujući raspoređivanje sličnih sistema sa nuklearnim naoružanjem. Prema rečima predsednika Saveta Federacije Valentin Matvijenko, odgovor Rusije biće oštar i adekvatan, te takvo naoružanje ne sme biti dato Nemačkoj.