22.07.2024.

20:40

Foto: EPA

Planeta

Kremlj: Bajden napravio haos, pa pobegao! Treba da odgovara za rat u Ukrajini, uništenje evropskih država, za sankcije Rusiji!

Govoreći tokom posete Kubi, predsednik Ruske dume Vjačeslav Volodin rekao je da je Bajden napravio probleme širom sveta i u svojoj zemlji.

Mora da odgovora

On je naveo da Bajden treba da odgovara za rat koji je pokrenut u Ukrajini, uništenje ekonomija evropskih država, politiku sankcija prema Rusiji i drugim zemljama.

Prema njegovim rečima, američki predsednik doneo je odluku o povlačenju nakon što je shvatio da neće biti reizabran i sada "beži, ne čekajući izbore".

S druge strane, Marija Zaharova je postavila pitanje prikrivanja Bajdenovog zdravstvenog stanja.

Ona je primetila da je veoma neobično da se na društvenim mrežama objavi samo kopija papira sa tekstom, a ne video ili audio izjava predsednika.

- U savremenom svetu, prepunom postistine i dubokih lažiranja, veoma je važno da se ne ostavlja prostor za spekulacije. Pod pretpostavkom da je Bajdenovo pismo autentično, ono pokreće pitanje istrage onoga što nazivam dosluhom američkih medija sa političkim krugovima, uključujući zvaničnike i eksperte takozvane zajednice, koji su sakrili pravo stanje stvari u vezi sa Bajdenovim mentalnim zdravljem - rekla je Zaharova.

Drugi prioriteti

Bajdenovo povlačenje iz izborne trke komentarisao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ali je on bio umereniji.

- Rusija ima druge prioritete, ne čeka ishod američkih predsedničkih izbora. Pobeda u sukobu protiv Ukrajine jedan je od glavnih prioriteta za Rusiju. Za nas je postizanje ciljeva specijalne vojne operacije prioritet, a ne ishod američkih izbora - istakao je Peskov.

On je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin ranije ove godine rekao da bi više voleo da Bajden pobedi na izborima, opisujući ga kao političara stare škole i više predvidljiv sa stanovišta interesa Moskve.

- To je svakako slučaj, ali do izbora u SAD ima još četiri meseca. To je dug period tokom kojeg se mnoge stvari mogu promeniti - kazao je Peskov.

I Amerikanci misle da je sve čudno

Tehnološkom investitoru Dejvidu Saksu takođe je čudno što se Bajden nije obratio naciji. On je istakao da je Bajden samo podelio pismo preko svog naloga na Iksu i da ga niko nije ni video ni čuo. U postu na Iksu Saks je primetio da se prethodni predsednik SAD koji se povukao iz trke za reizbor 1968 - Lindon Džonson, tada obratio naciji govorom od 40 minuta iz Ovalne sobe.
Saks tvrdi da mejnstrim mediji "samo aplaudiraju i ne postavljaju nikakva pitanja, opisujući situaciju kao "veoma čudnu".