24.07.2024.

05:00

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Kakav potez Mađara! Cela Evropa u šoku, Orban i ekipa razvaljuju Zapad! Nova blokada Budimpešte postavila Zapad na mesto!

- Bilo je onih koji su mislili da se će strašno osvetiti Mađarskoj i predložili su da se sastanak ministara spoljnih poslova održi u Ukrajini. Za saziv sednice šefova diplomatija EU potrebna je jednoglasna saglasnost. Rekao sam da nezavisno od toga što je Mađarska jedan od kandidata, mi nismo saglasni sa tim i uopšte ne smatramo ispravnim da se sednica održava van granica EU - istakao je Sijarto za TV M1.

Diplomata je naglasio da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj ranije predložio da se neformalan sastanak ne održi u Budimpešti zbog poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji i Kini, već u Briselu.

Sijarto je takvo ponašanje nazvao „detinjastim“.

Prema njegovim rečima Mađarskoj „nije mnogo bitno“ hoće li se sastanak održati u Budimpešti.

Sijarto je takođe istakao da na sednici šefova diplomatija EU nije iznet nijedan dokaz da je mađarski premijer Viktor Orban, navodno, zloupotrebio predsedavanje u EU i postupao u njeno ime, prilikom poseta Moskvi i Pekingu u okviru mirovne inicijative o Ukrajini.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski potvrdio je novinarima u Briselu da je Poljska predložila da se sednica saveta EU za spoljne poslove održi u Ukrajini, ali da je Mađarska blokirala takvu odluku.

Prema njegovim rečima, on je želeo da se sastanak održi u Zapadnoj Ukrajini, na primer u Lavovu.