22.07.2024.

23:00

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Dil koji menja sve! Brazil će se pridruži kineskom "Pojasu i putu"! Ovo je velika stvar i za Moskvu, ali je za SAD katastrofa!

Podsetimo, Moskva je jedan od glavnih saveznika Pekinaga u realizaciji projekta "Pojas i put". S druge strane, Vašington čini sve da sruši kineski plan u kome vidi najveću pretnju po svoje interese! 

Da Silva je podelio vest tokom događaja na kojem je najavljeno ulaganje Brazilske razvojne banke u renoviranje autoputa između Rio de Žaneira i Santosa, grada udaljenog 85 km (53 milje) od Sao Paula, mesta glavne luke u zemlji.

Opisujući sinergiju između kineskih interesa i infrastrukturnog jaza u Brazilu, Lula je izrazio otvorenost za pristupanje sve dok to donosi opipljive rezultate.

- Pošto Kina želi da razgovara o Putu svile (prethodni naziv inicijative) moraćemo da pripremimo predlog za procenu 'šta dobijamo? šta ima od toga za Brazil ako učestvujemo u ovoj stvari -  rekao je on.

Lulini komentari prvi put su ukazali da je brazilska vlada otvoreno razgovarala o mogućnosti pridruživanja šemi , uprkos tome što je Kina u prošlosti uputila nekoliko poziva.

Iako je istorijski jedan od najvećih primalaca investicija na kopnu, Brazil nije bio voljan da se pridruži trgovinskoj i infrastrukturnoj mreži sa Kinom.

Brazil je, naime, jedna od tri južnoameričke zemlje koje ne učestvuju u projektu. "Pojas i put" za sada ignorišu i Kolumbija i Paragvaj, koji i nema formalne diplomatske odnose sa Pekingom zbog svojih veza sa Tajvanom.

Brazil i Kina ove godine proslavljaju 50 godina bilateralnih odnosa, a očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping prisustvovati samitu G20 u Rio de Žaneiru u novembru .

S druge strane, Lula je najavio da će biti gost na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, koji se takođe održava u novembru u Peruu.

Kina je članica APEC-a, a očekuje se da će i Si prisustvovati skupu, tokom kojeg bi trebalo da bude puštena u rad luka Čankej koja je izgrađena upravo novcem iz fondova za "Pojas i put". Luka treba da proširi obim trgovine Kine sa Južnom Amerikom.

Osvrćući se na samit Apeka, Lula je rekao da je to "prvi put da je Brazil pozvan, kao i da je već odlučio da ide jer Brazil želi da uđe u ovaj 'kineski svet'.  

Podsetimo, Moskva je jedan od glavnih saveznika Pekinaga u realizaciji projekta "Pojas i put". S druge strane, Vašington čini sve da sruši kineski plan u kome vidi najveću pretnju po svoje interese!