23.07.2024.

06:15

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Masakr! Rusi raspalili po britanskoj i francuskoj vojsci! Ogroman broj mrtvih, elitni SAS specijalci zbrisani sa lica zemlje!

- Upravo sam dobio hitnu informaciju. Zatražio sam potvrdu i rečeno mi je da je tačno... izveden je udar na Odesu u kojem je poginulo najmanje 18 pripadnika britanske Specijalne vazdušne službe (SAS) - izjavio je Banjos na svom YouTube kanalu "Canal del Coronel".

Prema njegovim rečima, još 25 pripadnika britanske Specijalne vazdušne službe je ranjeno.

- Rečeno mi je da su poginuli i francuski vojnici... to nisu plaćenici koji su Francuzi, ne, to su vojnici francuske vojske - dodao je on.

Banjos nije precizirao kada je tačno izveden udar na Odesu.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je izveštavalo o uništenju plaćenika iz SAD, Velike Britanije, Gruzije i drugih zemalja, te redovno izveštava o napadima na mesta okupljanja stranaca koji se bore na strani Kijeva. Ministarstvo je takođe više puta upozoravalo strane građane da ne idu u Ukrajinu i isticalo da plaćenici prema međunarodnom humanitarnom pravu nisu borci i nemaju pravo na status ratnog zarobljenika. Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, ukupno je tokom Specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajinu stiglo 13.387 stranih plaćenika da učestvuju u borbama na strani kijevskog režima. U tom periodu, prema ruskim trvdnjama, eliminisali su 5.962 borca.

Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Predsednik Rusije Vladimir Putin naveo je kao cilj "zaštitu ljudi koji su osam godina trpeli zlostavljanje i genocid od strane kijevskog režima". On je naglasio da je specijalna operacija bila nužna mera jer Rusiji "nisu ostavljeni nikakvi drugi izbori, bezbednosni rizici su postali takvi da je reagovanje drugim sredstvima bilo nemoguće".