23.07.2024.

08:40

Foto: EPA

Planeta

Kakav šok! Objavljene prve ankete Kamale i Trampa! Mnogima se ovi rezultati neće svideti, dva istraživanja potvrdila sve!

"Dve političke ankete sprovedene nakon što je predsednik Džo Bajden povukao svoju kampanju za reizbor pokazuju da Kamala Haris gubi od bivšeg predsednika Donalda Trampa ukoliko bude izabrana za kandidata Demokratske partije", navodi se u članku.

Newsweek prenosi rezultate ankete koju su zajednički sproveli On Point Politics i SoCal Research. Prema toj anketi, 51% ispitanika bi glasalo za Trampa, dok bi Haris podržalo 43%. Preostalih 6% nije izrazilo sigurnost u vezi s bilo kojim od dva kandidata. Anketa je sprovedena 21. jula među 800 potencijalnih birača u SAD, a margina greške iznosi 3,5 procentnih poena.

Druga anketa, koju je sprovela analitička kompanija Morning Consult, pokazuje da bi 45% ispitanika glasalo za Haris, dok bi 47% podržalo Trampa. Ova anketa je sprovedena među 4001 registrovanim biračem, a margina greške iznosi 2 procentna poena.

Predsednički izbori u SAD održaće se 5. novembra. Pretpostavljalo se da će Demokratsku partiju predstavljati Bajden, ali nakon neuspešnog nastupa na debati u junu sa Trampom, unutar stranke su se pojačali zahtevi da se povuče iz trke. On je 21. jula odlučio da se povuče i podrži kandidaturu potpredsednice Kamale Haris za najvišu državnu funkciju u SAD.