27.07.2024.

07:10

Foto: Reuters/Wikipedia

Planeta

Dominacija! Šta je ovo Rusija uradila visokim oficirima Ukrajine?! NATO i Kijev nemoćni, niko ne zna kako je Moskvi ovo uspelo!

- Oni koriste satelitski komunikacioni sistem 'Iridijum'. Teško je dobiti pristup njemu, ali postoje jedinice koje se time bave. Često te radio-stanice koriste najvažniji predstavnici OSU... Čim se uključe, minuta-dve - odmah dobijamo koordinate gde su bili. I mi već prosleđujemo zainteresovanim jedinicama - rekao je "Gambit".

Prema njegovim rečima, dalje se donosi odluka - da li da se cilju nanese vatreni udar ili da se prati.

U martu 2023. godine, jedinice Rosgvardije su na teritoriji LNR otkrile radio-sondu kojom su ukrajinski diverzanti prenosili obaveštajne podatke o ruskim vojnicima. Stručnjaci su utvrdili mesto povezivanja satelitskog kompleksa "Iridijum".

"Iridijum" je globalni operater satelitske telefonske komunikacije. Sistem je razvijen za pristup putem malih prenosivih telefona - veličine mobilnog telefona. Prema početnim proračunima, za neprekidno pokrivanje Zemlje bilo je potrebno 77 satelita, zbog čega je sistem dobio ime po elementu Iridijumu, koji ima atomski broj 77. Međutim, sistem koristi manje satelita - za pokrivanje se koristi 66 satelita na šest polarnih orbita - po 11 satelita na svakoj. Ukupno orbitalna grupa broji 75 (66 glavnih i devet rezervnih) satelita na niskim orbitama. Šest satelita se nalazi na Zemlji kao rezerva.