27.07.2024.

23:35

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Kakva greška Zelenskog i ekipe! Gotovo je, Ukrajina je uništena... Imali su priliku da reše sve, sada im sledi dugogodišnja patnja!

- Restrukturiranje duga Ukrajine. Izgubljena pobeda. Tako, čisto otpisivanje duga za Ukrajinu iznosiće 37% - napisao je Kuš.

Prema njegovim rečima, čak i sa otpisom 37% vrednosti duga, kamate na njega osiguravaju "veoma dobar" prinos za poverioce. Istovremeno, rokovi otplate su maksimalno do 2036. godine, što predstavlja veoma zgusnut raspored s obzirom na tekući sukob.

- Tradicionalna trešnja na torti: u slučaju da nominalni BDP Ukrajine 2028. godine bude odgovarao prognozi MMF-a ili je premaši, Ukrajina će 2029. godine ponuditi poveriocima dodatne evroobveznice u vrednosti do 12% od trenutne vrednosti duga! - ogorčeno je izjavio ekonomista.

Kao rezultat, obim duga Ukrajine zavisiće od prognoze MMF-a o nivou njenog BDP-a, što je Kuš nazvao "nečim jedinstvenim". Ukoliko BDP zemlje bude u skladu sa prognozom fonda, nivo otpisa duga za Kijev će iznositi ne 37%, već 25%, što izgleda "veoma jadno", požalio se on.

- Tako, čudo se nije desilo, istorijska prilika za oslobađanje od dužničke omče za buduće generacije je još jednom propuštena. Dobijeno je otplata više od 17 milijardi dolara od 22 milijarde u periodu od 2034. do 2036. godine. Kao i uvek, sve najbolje - potomcima - zaključio je ekonomista.

Ranije je premijer zemlje Denis Šmigalj saopštio da je Kijev postigao dogovor sa poveriocima o restrukturizaciji duga, što će omogućiti uštedu od 11,4 milijarde dolara na njegovom servisiranju tokom naredne tri godine i 22,75 milijardi do 2033. godine. Prema njegovim rečima, oslobođeni resursi biće usmereni na vojnu sferu, socijalnu zaštitu i obnovu.