26.07.2024.

19:50

Foto: Shutterstock/EPA/EFE/Terje Pedersen

Planeta

Upravo objavljeno! Počinje veliki obračun Rusije i Amerike na neočekivanom delu planete! Ova promena strategije SAD može značiti samo jedno!

„Velike geopolitičke promene... kao i sve veće posledice klimatskih promena stvaraju potrebu za razvojem novih strateških pristupa Arktiku“, navodi se u dokumentu.

Među promenama na svetskoj sceni navedene su ruska specijalna operacija u Ukrajini, ulazak Finske i Švedske u NATO, kao i pojačana saradnja Moskve i Pekinga.

Pentagon je primetio da se Arktik pretvara u platformu za „stratešku konkurenciju“, a Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima „moraju biti spremne da zajedno odgovore na ovaj izazov“.

U dokumentu se, takođe, navodi da Vašington namerava da sprovodi i nezavisne i međunarodne vojne vežbe u tom regionu kako bi pokazao svoju borbenu sposobnost i interoperabilnost. Sjedinjene Američke Države planiraju da sarađuju sa svojim partnerima i saveznicima na Arktiku, kao i industrijskim kompanijama i lokalnim plemenima na Aljasci za jačanje lokalnih snaga obuzdavanja. Prema strategiji, to je neophodno radi poboljšanja sposobnosti praćenja i reagovanja, uzimajući u obzir zahteve Strategije nacionalne odbrane SAD.

Osim toga, Pentagon namerava da poboljša razumevanje operativnog okruženja na Arktiku ulaganjem u uređaje za otkrivanje, obaveštajne aktivnosti i razmenu informacija.

Pentagon takođe namerava da reviudira postojeću opremu i infrastrukturu, kao i da razvije opcije za obezbeđivanje pristupa praćenju i reagovanju u regionu.

Svi ovi napori će, prema oceni SAD, omogućiti Vašingtonu da proširi mogućnosti svojih združenih arktičkih snaga.