23.07.2024.

12:10

Foto: Reuters/Shutetrstock

Planeta

Kreće klanica! I Rusi dovukli najelitnije trupe! Kod Harkova se pojavili Čečeni, marinci... Sve miriše na obračun dosad nevđenih razmera!

Selo Hliboke se nalazi na severu Harkovske oblasti, 7 kilometara od granice sa Rusijom i 39 kilometara od grada Harkova.

Rusija je započela ofanzivu u Harkovskoj oblasti 10. maja, ali je napad brzo zaustavljen. Prema rečima predsednika Vladimira Zelenskog, oko 20.000 ruskih vojnika je poginulo tokom neuspešnog napada u severoistočnoj regiji.

Trenutno se kod sela Hliboke okupljaju nove ruske trupe, uključujući jurišne grupe 155. odvojene brigade mornaričke pešadije Pacifičke flote i 18. motorizovane divizije 11. armijskog korpusa, rekao je Vološin.

Informer

 

Ruske trupe koriste dronove za daljinsko miniranje područja, dodao je portparol.

Vološin je takođe rekao da ruske trupe nastavljaju da pregrupiraju snage za dalji napad u centralnim i istočnim delovima grada Vovčansk, koji je bio poprište teških borbi u Harkovskoj oblasti.

- Potvrđeno je i da je jurišna jedinica 153. tenkovskog puka 47. tenkovske divizije ruskih oružanih snaga povučena na oporavak, a njene pozicije su zauzeli pripadnici 128. odvojene motorizovane brigade 44. armijskog korpusa i jedinice 'Ahmat' - dodao je portparol.

Ukrajinska vojska je takođe zabeležila dolazak dodatnog osoblja 41. motorizovanog puka 72. motorizovane divizije u selo Murom u Belgorodskoj oblasti, blizu ukrajinske granice, radi popune redova.

Ruska vojska je prešla u odbranu na području sela Lukjanici u zajednici Lipeck u Harkovskoj oblasti, izvestila je grupa snaga Harkov 22. jula.

Ruske snage pregrupiraju osoblje i izviđaju puteve napredovanja koristeći dronove, navedeno je u saopštenju​