23.07.2024.

13:10

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Predvideo je raspad SSSR-a, sada ima užasne vesti za Ukrajinu! Nemačka će učestvovati u rešenju sukoba, a Evropa...

- Kada kažem da je Ukrajina već izgubila rat, samo iznosim ono što misle Pentagon ili francuski Generalštab - rekao je ekspert.

Tod takođe smatra da Nemačka treba da igra važnu ulogu u mirnom okončanju sukoba u Ukrajini, a Evropi savetuje da prizna nove ruske teritorije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 14. juna izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje vanblokovskog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, te ukidanje sankcija protiv Moskve. Prema rečima predsednika, ova inicijativa realno pruža mogućnost zaustavljanja sukoba i prelaska na političko-diplomatsko rešenje.

Emanuel Tod je antropolog, istoričar, esejista, prognozer i autor mnogih knjiga. Neke od njegovih radova, poput "Ekonomska iluzija" i "Posle imperije", postale su osnovne literature u proučavanju društvenih nauka. Godine 1976. predvideo je raspad Sovjetskog Saveza u knjizi "Konačni neuspeh".