23.07.2024.

10:39

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Šta se dešava u SAD?! Tramp upravo objavio: Izvršen državni udar!

- Na neki način, da - odgovorio je Tramp na pitanje novinara da li smatra da se u slučaju sa Bajdenom može govoriti o državnom udaru.

Kandidat za predsednika iz redova republikanaca dao je intervju zajedno sa senatorom Džej-Dijem Vensom, kojeg je predložio za mesto potpredsednika.

Vens je takođe potvrdno odgovorio na ovo pitanje.

- Ako Bajden ne može da se kandiduje za predsednika, ne može da izvršava predsedničke dužnosti i žele da ga smene jer nije sposoban za rad, pozovite se na 25. amandman (ustava SAD), a ne radite to na način koji je politički najpogodniji za demokrate - izjavio je Vens.

Prema 25. amandmanu, potpredsednik i kabinet ministara imaju pravo da proglase predsednika nesposobnim da dalje obavlja dužnost i da ga primoraju da podnese ostavku.

Vens je naglasio da, ako se radi o "pravom problemu", treba ga rešavati "na odgovarajući način".

Predsednički izbori u SAD biće održani 5. novembra. Pretpostavljalo se da će Demokratsku stranku na njima predstavljati aktuelni predsednik Džo Bajden, ali nakon lošeg nastupa na debatama u junu sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, među demokratama su sve glasniji zahtevi da Bajden odustane od borbe. On je 21. jula doneo odluku da se povuče iz trke i podržao kandidaturu potpredsednice Haris za najvišu državnu funkciju u SAD.