23.07.2024.

19:22

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Planeta

Uzbuna u Americi! Rusi na Arktiku aktivirali baze i objekte iz vremena SSSR, priključila im se i Kina! Sve je puno vojske!

Rusija i Kina sve više sarađuju u arktičkom regionu, što bi moglo imati negativne posledice po regionalnu bezbednost, objavila je američka vojska u u svojoj arktičkoj strategiji.

Rusija je ponovo aktivirala stotine vojnih lokacija iz sovjetskog doba na Arktiku, navodi se u izveštaju. Kina, koja je sebe proglasila zemljom "bliskom Arktiku", ima ambicije da tamo izgradi "polarni put svile".

Peking je privučen mineralnim resursima regiona i veruje da povlačenje leda otvara nove trgovinske puteve, piše Rojters.

- Kina i Rusija sve više sarađuju širom arktičkog regiona kroz različite instrumente nacionalne vlasti. Iako i dalje postoje mnoge oblasti neslaganja između Kine i Rusije, njihovo sve veće usklađivanje u regionu je zabrinjavajuće, tako da Ministarstvo odbrane nastavlja da prati ovu saradnju - piše Pentagon u svom dokumentu.

Arktički morski putevi se sve više koriste za trgovinu između velikih ekonomija preko Tihog i Atlantskog okeana pošto je globalno zagrevanje donelo duže periode bez leda.
 

Informer

 

Kina i Rusija zajedno razvijaju nove rute jer Rusija želi nove načine isporuke energije Kini, a Peking traži alternativu Malajskom prolazu.

Pentagon u izveštaju piše da Kina želi da iskoristi prednosti „dinamike promene na Arktiku da bi imala veći uticaj i pristup tamo, koristila resurse i igrala veću ulogu u regionalnom upravljanju".

SAD, Kanada i Finska će ovog meseca formirati konzorcijum za izgradnju ledolomaca. Cilj je da se tamo ojačaju kapaciteti NATO saveznika i suprotstavi rastućem uticaju Moskve i Pekinga.