Autor: Informer.rs

23.07.2024.

19:17

Foto: Shutterstock

Planeta

Kina ih sve ujedinila! Hamas i Fatah potpisali sporazum, Palestinci stali pred svet kao jedan!

Četrnaest palestinskih organizacija potpisalo je Pekinšku deklaraciju o formiranju vlade jedinstva u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali nakon pregovora uz posredovanje Kine, koji su održani od 21. do 23. jula.

Ekspert je primetio da se razvoj dešava „uz dozvolu i odobrenje palestinskog predsednika Mahmuda Abasa“.

Hamas i Fatah, dve glavne palestinske političke stranke, sukobljavaju se od Hamasove zakonodavne pobede u Pojasu Gaze 2006. godine, što je dovelo do unutrašnjih sukoba i naknadnog proterivanja Fataha iz regiona 2007. godine.

- Palestinci su napravili korak u pravom smeru aktivirajući svoj politički sistem iznutra usred izraelskog rata u Gazi i etničkog čišćenja u pojasu - kaže Jusef.

Ekspert je izdvojio Kinu kao novu diplomatsku silu koja je uskočila dok se SAD, Izrael, Egipat i Katar i dalje bore da postignu sporazum o prekidu vatre i smisle plan za političko upravljanje posleratnom Gazom.

Ranije su SAD insistirale da Palestinska uprava (PA) treba da preuzme uzde pojasa nakon izraelske „pobede“ nad Hamasom, dok se Tel Aviv protivio postavljanju PA na čelo regiona.

Čini se da je pomirenje Hamas-Fatah znak da su Palestinci voljni da sami biraju svoju političku budućnost, dok, prema ekspertu, vide Kinu kao posrednika od poverenja.

Nije prvi put da Peking igra ulogu regionalnog mirovnog posrednika: u martu 2023. najviši iranski i saudijski bezbednosni zvaničnici sastali su se u Pekingu kako bi obnovili diplomatske odnose nakon godina tenzija.

Nije iznenađujuće da je Izrael podvrgao palestinski sporazum kritici, obećavajući da će eliminisati Hamas.

Američka štampa požurila je da umanji značaj sporazuma između Hamasa i Fataha koji je posredovala Kina, tvrdeći da planu nedostaje jasna mapa puta.