23.07.2024.

21:08

Foto: Printskrin video/reuters

Planeta

Orbanu pukao film, blokiraće 6,5 milijardi evra namenjenih Ukrajini! Mađarska preti EU, odmah rešite problem sa Kijevom!

Slovačka i Mađarska saopštile su ranije ovog meseca da su prestale da dobijaju naftu iz "Lukoila" preko naftovoda Družba nakon što je Ukrajina prošlog meseca uvela zabranu tranzita za proizvode ruske kompanije.

Takođe, kako bi odgovorilo na nastalu situaciju, mađarsko ministarstvo energetike formiralo je radnu grupu za bezbednost snabdevanja, koja je "razmotrila dosadašnje i moguće naredne korake", navodi se u saopštenju ministarstva.

- Dok Ukrajina ne reši ovo pitanje, svi mogu zaboraviti na isplatu 6,5 milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda (EPF) kao kompenzaciju za pošiljke oružja - rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenosi televizijski kanal ATV.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Kijev tvrdi da je blokirao "Lukoil" naftu, ali da se ukupan protok kroz cevovod, koji koriste i drugi dobavljači, nije smanjio.

Gasovod Družba, koji povezuje Rusiju sa zemljama bivšeg socijalističkog bloka u istočnoj Evropi, nastavio je da radi tokom više od dve godine rata u Ukrajini čak i kada je Evropska unija prekinula druge izvore energije iz Rusije. Mađarska je ostala posebno zavisna od ruske nafte i tvrdi da bez nje ne može snabdevati svoje rafinerije.

Mađarska i Slovačka su u ponedeljak zatražile od Evropske komisije da posreduje u procesu konsultacija sa Ukrajinom. Postupak bi omogućio da o tome odluči sud ukoliko izvršni organ Unije ne reaguje u roku od tri dana.

EPF, stvoren 2021. godine, deluje kao instrument za povraćaj sredstava državama članicama EU koje su poslale municiju u druge zemlje.

Od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, zemlje članice koje su poslale oružje u Ukrajinu mogu tražiti odštetu iz ovog fonda. Međutim, Mađarska više od godinu dana blokira isplatu sledeće tranše novca iz EPF-a, navodeći kao razlog različite poteškoće.