Autor: Informer.rs

24.07.2024.

09:07

Foto: Reuters

Planeta

Tokio u panici! Moskva uzvratila istom merom! Japanu uvedene sankcije kao kazna?

Prema Hajašiju, ruska strana je objasnila da je to odgovor na sankcije Tokija.

Istovremeno, zvaničnik je pokušao da opravda japanske mere ruskom specijalnom operacijom u Ukrajini.

- Takve mere ograničavaju legitimne aktivnosti japanskih kompanija i potpuno su neprihvatljive - rekao je on.

Prema rečima generalnog sekretara Kabineta ministara, Tokio je 24. jula uputio protest ruskoj strani u vezi sa uvedenim restriktivnim merama.

- Japan će nastaviti da preduzima sve moguće mere da zaštiti korporacije i poslovne aktivnosti u Rusiji - dodao je Hajaši.

Dan ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, kao odgovor na sankcije Tokija, zabranilo ulazak u zemlju 13 japanskih državljana.

Informer

 

Na listi su se, posebno, našli osnivač korporacije RAKUTEN Hiroši Mikitani, predsednik upravnog odbora Toiota Motor Akio Tojoda, predsednik Japanske agencije za međunarodnu saradnju Akihiko Tanaka, kao i najviši menadžeri velikih japanskih kompanija.

Kako je izvestio televizijski kanal NHK , pozivajući se na izvor u diplomatskim krugovima, Tokio strahuje da bi sankcije koje je uvela Rusija mogle da izvrše „psihološki pritisak“ na lokalne kompanije zainteresovane za projekte obnove Ukrajine.

Ukupno, od marta 2022. godine, Japan je uveo lične sankcije protiv 1.070 ljudi iz Rusije, uključujući 331 sa Krima i novih regiona, i sankcije protiv 847 kompanija i organizacija u vidu zamrzavanja imovine (310, od ​​čega 17 sa Krima i novih regiona) i zabrana izvoza (537 preduzeća i organizacija).