Autor: Informer.rs

24.07.2024.

10:58

Foto: Tanjug/AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Šok iz Kijeva, okreću leđa Americi!? Ukrajinci na pregovorima u Kini! Čeka se odgovor Zapada!

- Razgovori su upravo završeni. Trajali su ukupno više od tri sata, duže od planiranog. Vodili smo veoma dubok i konkretan razgovor - rekao je za Rojters izvor u ukrajinskoj delegaciji, koja je u višednevnoj poseti Kini.

Kuleba je najviši ukrajinski državni zvaničnik koji je posetio Kinu od početka rata, u februaru 2022. godine.

On je u prvom obraćanju na sastanku rekao da očekuje "temeljne i sadržajne razgovore o bilateralnim odnosima, međunarodnoj agendi i, što je najvažnije, putu ka miru".

- Uveren sam da je pravedan mir u Ukrajini u strateškim interesima Kine i da je uloga Kine kao globalne sile važna - kazao je Kuleba.

Kina nije učestvovala na mirovnoj konferenciji o Ukrajini održanoj u junu u Švajcarskoj jer, kako je saopšteno tada u Pekingu, smatra da u pregovorima treba da učestvuju obe strane, a Rusija nije bila pozvana na tu konferenciju.

Informer

 

Kina je u februaru 2023. godine, na godišnjicu početka sukoba Rusije i Ukrajine, objavila dokument od 12 tačaka u kojem je detaljno iznela svoj stav o tom ratu i pozvala na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je u aprilu ove godine, na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, da je predložio četiri principa kako bi se sprečilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen.

- Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, uzdržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke - rekao je tada Si Đinping.