24.07.2024.

17:10

Foto: EPA/Shutterstock/wikipedia

Planeta

Prekipelo! Putin žestoko odgovorio! Ruski lider doneo hitno naređenje: Zapad će debelo zažaliti zbog ovog poteza!

Prema njegovim rečima, naredbe su izdate zbog situacije u svetu koja se menja velikom brzinom. Kako je rekao, tenzije su danas na visokom nivou, SAD i NATO zemlje jačaju svoje pomorsko prisustvo i kapacitete u cilju ograničavanja drugih suverenih država, te je Ruska Federacija primorana da odgovori na novonastale izazove.

- Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a povećavaju svoje pomorsko prisustvo u glavnim oblastima Svetskog okeana, uključujući i vode u neposrednoj blizini teritorije Ruske Federacije. Oni aktivno šalju svoje vojno-pomorske snage na mesta gde se nalaze resursi. Pretvarajući se da se bore protiv piraterije i terorizma, oni blokiraju puteve koji se koriste za plovidbu, hapse i pregledaju teretne i putničke brodove pod bilo kojom zastavom. Povećanjem broja pomorskih baza i vojnih vežbi oni nastoje da ograniče nacionalne interese suverenih država - pojasnio je Patrušev.

Pomoćnik Vladimira Putina je zatim dodao da Rusija mora da uzme u obzir sve aspekte geopolitičkih procesa i da na njih odreaguje.

"Uzimajući u obzir sve veće pretnje našoj državi sa Zapada, Rusija je dužna da ojača svoju mornaricu. Neophodno je obezbediti stalnu spremnost flote za odvraćanje i sprečavanje vojnih sukoba, za oružanu odbranu naše zemlje u skladu sa normama međunarodnog prava", istakao je Patrušev.