25.07.2024.

09:43

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Potučeni do nogu! Najstrašniji poraz NATO plaćenika u Ukrajini! Rusija više nema milosti, ovo nije viđeno od početka rata!

"Poslednji napad predstavlja jedan od najvećih gubitaka zapadnih plaćenika u Ukrajini tokom 2024. godine", navodi se u članku.

Kako navode novinari, ruska vojska je postala aktivna u pronalaženju i eliminaciji stranih vojnika u redovima ukrajinskih oružanih snaga.

Dan ranije, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage izvršile napad na punkt privremene lokacije instruktora i plaćenika iz zapadnih zemalja u Harkovskoj oblasti, pri čemu je eliminisano oko 50 stranih instruktora.

Ministarstvo odbrane Rusije već je ranije izveštavalo o eliminaciji plaćenika iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Gruzije i drugih zemalja, i redovno izveštava o uništenju mesta gde su se okupljali stranci koji se bore na strani Kijeva. Ministarstvo je takođe više puta upozoravalo strane građane da ne putuju u Ukrajinu i naglašavalo da plaćenici, prema međunarodnom humanitarnom pravu, nisu smatrani kombatantima i nemaju pravo na status ratnog zarobljenika.

Prema podacima Ministarstva, ukupno je od početka specijalne operacije u susednu zemlju stiglo više od 13 hiljada stranih plaćenika da učestvuju u borbama na strani kijevskog režima. Tokom tog perioda, eliminisano je oko šest hiljada boraca.