24.07.2024.

20:40

Foto: Reuters/Shutterrstock

Planeta

Pao na kolena i moli! Potez Rusije izludeo Zelenskog, pomoći više nema: Očajnički traži samo jedno!

- To je jedan od razloga zašto su Ukrajina i, konkretno, Zelenski više puta, uključujući i na nedavnom samitu NATO, očajnički tražili od zapadnih zemalja da ojačaju PVO zemlje - piše list.

Autor članka podseća da ruske avionske bombe mogu da nanesu štetu u radijusu do 200 metara. Pored toga, fragmenti projektila se raspršuju na udaljenosti većoj od jednog kilometra, naglašava se u tekstu.

Prethodno je ruska korporacija "Rosteh" saopštila da je avio-bomba od tri tone (FAB-3000) sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju „postala je još strašnije oružje. Ona kombinuje najmoćniji ubojiti efekat i visoku preciznost. Sada se radi na poboljšanoj verziji modula, koji će značajno povećati domet upotrebe municije“, ističe ruska korporacija.

Masovna proizvodnja avionskih bombi FAB-3000 pokrenuta je u Rusiji u martu ove godine. Nakon eksplozije se formira se krater prečnika od oko 30 metara i dubine od oko 15 metara.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije u zoni specijalne vojne operacije koriste avionske bombe, opremljene univerzalnim modulima za planiranje i korekciju. Tako su vojni avioni dobili mogućnost da izvode napade na utvrđenja ukrajinske vojske bez izlaganja vatri protivraketnih sistema protivnika.