24.07.2024.

20:02

Foto: Reuters

Planeta

(VIDEO) Hitno! Da li je Ukrajina upravo kapitulirala u Kini?! Objava kineskog ministarstva zatresla svetsku javnost: Spremni su...

"Ukrajinci su spremni za dijalog i pregovore sa svojim ruskim kolegama pod uslovom da pregovori budu razumni i sadržajni, usmereni na postizanje pravednog i trajnog mira", citiralo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova Kulebu.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova kasnije je izdalo saopštenje u kojem je pojasnilo Kulebine izjave, naglasivši da bi Ukrajina bila "spremna da se uključi u pregovarački proces sa Rusijom u određenoj fazi, kada Rusija bude spremna da pregovara u dobroj veri, ali je istaklo da takva spremnost trenutno nije uočena na ruskoj strani."

Kuleba i njegov kineski kolega Vang Ji razgovarali su više od tri sata tokom Kulebine prve posete Kini od početka ruske invazije na Ukrajinu, izvestio je Rojters, dodajući da je jedan član ukrajinske delegacije rekao za ovu agenciju da je "veoma dubok i konkretan razgovor" dvojice zvaničnika trajao duže nego što je bilo planirano.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je nedavno nagovestio spremnost za održavanje mirovnih pregovora sa Rusijom, izvestio je CNN u subotu.

Američki ambasador u Ukrajini Džon Herbst rekao je da je moguće da je Zelenskijeva nedavna promena tona reakcija na izbor bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da za svog potpredsedničkog kandidata izabere Džej Di Vansa, koji je oštar kritičar kontinuirane američke vojne podrške Ukrajini.