24.07.2024.

21:40

Foto: EPA

Planeta

Francusku čeka slom, mora da smanji javni dug za 100 milijardi evra, ali kako to učiniti?! Ima li Makron rešenje?!

Za razliku od svog južnog suseda, Francuska još uvek može da izbegne da upadne u zamku da mora da potroši previše da bi vratila dug, ali mora da deluje brzo, saopštio je Savet za ekonomske analize.

Tokom prošlog meseca, administracija francuskog predsednika Emanuela Makrona počela je da  uvodi neki red  u javne finansije nakon godina velike potrošnje nakon pandemije i sve veće cene energije.

- Dobra vest je da je Francuska do sada kontrolisala svoju sudbinu. Naš dug je direktna posledica naših budžetskih izbora. To nije mehanička akumulacija snežne grudve bačene niz strmo brdo", za razliku od Italije, gde javni dug nastavlja da raste zbog rastućih kamatnih stopa uprkos smanjenju potrošnje. - napisali su članovi Saveta Adrijen Okler, Tomas Filipon i Gzavije Rego . 

U belešci se preporučuje smanjenje primarnog deficita - razlike između toga koliko vlada donosi i koliko troši minus plaćanja kamata - za četiri procenta BDP-a zemlje u narednih sedam do 12 godina.

Brže smanjenje bi potkopalo rast, dok bi sporije rezanje rezultiralo prevelikom potrošnjom na vraćanje duga, rekli su oni.

Da li će te preporuke biti ispoštovane, ostaje da se vidi. Neizvesnost se nazire  oko toga ko će upravljati Francuskom i ko će morati da se nosi sa finansijskim problemima zemlje.

Levičarski Novi narodni front, koji je bio prvi na vanrednim izborima ovog leta, predložio je skupe socijalne mere, uključujući torpedovanje Makronove kontroverzne penzione reforme, koja je podigla zakonsku starosnu granicu za penzionisanje sa 62 godine za većinu radnika na 64 godine.

Francuski nacionalni skup krajnje desnice ove nedelje  je signalizirao  da je spreman da podrži krajnje levičarsku Francusku nepokornutu u njenom pokušaju da ukine reformu.

Zajedno sa još šest zemalja, Francuska se već suočava sa procedurom EU o prekomernom deficitu zbog kršenja pravila javne potrošnje. Odlazeći ministar finansija Bruno Le Mer već je obećao Briselu da će smanjiti deficit Francuske na 3 odsto svog BDP-a i ispuniti pravila EU o deficitu do 2027.

Prošle nedelje, Revizorski sud Francuske  osudio je  ekonomske rezultate vlade, rekavši da nije uspela da efikasno smanji potrošnju i da su njena obećanja o smanjenju duga u budućnosti „nerealna".