24.07.2024.

22:40

Foto: Reuters/AP

Planeta

Ukrajina završava rat?! Strah od Putina izmiče kontroli: Poznato kada žele da zaustave borbena dejstva, ako ovo odluče...

Ranije je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio da razmatra mogućnost pregovora sa predstavnicima Rusije o okončanju sukoba u Ukrajini, uprkos zabrani pregovora sa Moskvom koju je sam uveo.

- U poslednjih nekoliko meseci retorika ukrajinske vlasti počela je da se menja. Podsećam, ranije je bilo: 'nikakvih pregovora sa Moskvom, granice iz 1991. godine' - to je bila aksioma od koje se nije moglo odstupiti. A sada, šta vidimo? Više niko ne pominje granice, već se razgovara o pregovorima - rekao je Prozorov u intervjuu za RIA Novosti.

On je naglasio da na stavove Kijeva utiču vojni neuspesi i veliki gubici.

- Ljudi vide da na ulicama vlada haos oko mobilizacije, a groblja se šire brže nego ikad... I na frontu im ne ide baš dobro. Ne možemo još reći da je front pao, ali je činjenica da ruske snage probijaju ukrajinsku odbranu. Svakodnevno naše Ministarstvo odbrane izveštava o oslobađanju naseljenih mesta. Nakon pada Avdejevke, oni (OSU) nisu uspeli da zaustave naše napredovanje - dodao je Prozorov.

Pored toga, Kijev strahuje od povratka Donalda Trampa na vlast u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema Prozorovu, čak i ako situacija ne bude drastično promenjena, ipak će doći do određenih promena.