24.07.2024.

22:10

Foto: Reuters

Planeta

Sirski zaledio NATO, F-16 će biti daleko od linija fronta, u suprotnom biće oboreni! Rusija ima superiornu i avijaciju i PVO!

Letelice će ojačati protivvazdušnu odbranu Ukrajine, rekao je general, priznajući da će njihova upotreba i dalje biti ograničena. Borbeni avioni bi morali da ostanu najmanje "40 kilometara ili više" od linija fronta da ne bi bili oboreni od strane ruskih snaga, rekao je on u intervjuu za britanski dnevnik koji je objavljen u sredu.

Prema Sirskom, Moskva ima „superiornu avijaciju" i „veoma jaku" protivvazdušnu odbranu, što je primoralo Kijev da se sve više oslanja na različite vrste dronova umesto na avione. General je takođe priznao da je ruska vojska veća i mnogo bolje opremljena od ukrajinske. 

- Kada je reč o opremi, tu je odnos 1:2 ili 1:3 u njihovu koris - rekao je on.

Kijev tek treba da dobije svoj prvi vojni avion američke proizvodnje. Prošle godine, grupa NATO zemalja, uključujući Dansku, Holandiju, Belgiju, Kanadu, Luksemburg, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju i Švedsku, formirala je takozvanu „koaliciju F-16". Kasnije su joj se pridružile Grčka, SAD, Bugarska i Francuska.

Neki od članova koalicije su se obavezali da će Kijevu obezbediti zapadne avione iz svojih zaliha, dok su drugi obučavali ukrajinske pilote. Odlazeća holandska vlada saopštila je ranije u julu da je završila pripreme za isporuku svojih F-16, dodajući da će to biti „uskoro". Amsterdam je obećao da će poslati ukupno 24 aviona.

Rusija je više puta izjavljivala da sve veći nivo podrške koju države NATO-a pružaju Kijevu čini ih de facto učesnicima konflikta koji je u toku. Najviši zvaničnici zemlje, uključujući predsednika Vladimira Putina, opisali su ukrajinski sukob kao posredni rat koji blok vodi protiv Rusije.

Moskva je saopštila da F-16 neće promeniti ishod sukoba, baš kao i drugo zapadno oružje koje je isporučeno Kijevu. Ruska vojska će uništiti avione kao što je to uradila sa drugim ukrajinskim hardverom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije ove godine.

Privatna ruska kompanija je čak ponudila nagradu od 15 miliona rubalja (170.000 dolara) za uništavanje prvog aviona američke proizvodnje u sukobu.