25.07.2024.

09:08

Foto: Printskrin

Planeta

Uzbuna u komšiluku! Rumunima noćas u 1.20 stigla poruka: Nismo na meti Rusije, ali...

 

"Generalni inspektorat za vanredne situacije sinoć je oko 01:20 izdao RO-Alert poruku za severnu oblast okruga Tulča, obaveštavajući stanovništvo o mogućnosti pada nekih predmeta iz vazdušnog prostora, na teritoriju u blizini granice sa Ukrajinom. Još jednom napominjemo da je uloga poruke informisanje i upozoravanje stanovništva i da se kao takva mora i tretirati!", saopštile su lokalne vlasti Tulče u četvrtak ujutro, prenosi Nevs.ro.

Građani se mole da ne paniče, da prate obaveštenja i savete u poruci RO-Alert, a ukoliko se ne osećaju bezbedno ili im je potrebna pomoć i podrška, da se za pomoć jave na jedinstveni broj hitne pomoći 112, javlja portal Digi24.

"Jasno stavljamo do znanja da teritorija naše zemlje nije na meti napada Ruske Federacije, a ove poruke se šalju kako bi se stanovništvo obavestilo o tome da postoji mogućnost da delovi uništenih bespilotnih letelica padnu na teritoriji Rumunije", navodi se u saopštenju.

Ovo je druga informativna poruka upućena stanovništvu severnog područja okruga Tulča za 24 sata. Nije zabeležen nijedan poziv na broj 112. Vlasti su takođe objavile RO-Alert poruku na severu okruga Tulča u noći sa utorka na sredu, nakon što je primećeno nekoliko dronova kako se približavaju granici.

Registrovano je 10 poziva na broj 112 zbog zvuka eksplozija. MApN je precizirao da su dva aviona F-16 rumunskog ratnog vazduhoplovstva poletela iz 86. vazduhoplovne baze Borča radi praćenja vazdušne situacije. Obavljen je uviđaj na terenu, u okolini grada Plauru, aliu nijedan sumnjiv predmet nije pronađen.