Autor: Informer.rs

25.07.2024.

10:20

Foto: ATAIMAGES

Planeta

Šolc najavio ponovnu kandidaturu za kancelara Nemačke

SPD je veoma jedinstvena partija. Svi smo odlučni da zajedno vodimo kampanju na sledećim izborima i pobedimo. I ponovo ću se kandidovati da postanem kancelar“, rekao je juče lider Socijaldemokratske partije (SPD), Olaf Šolc.

Ipak, SPD je pretrpeo težak poraz na evropskim izborima. U anketama im ide lošije od radikalne desnice AfD i njihovih glavnih konkurenata, demohrišćana iz CDU.

Na izborima za EU ​​birači u Nemačkoj zadali su ozbiljan udarac vladajućoj koaliciji koju čine Šolcov SPD, Zeleni i liberali. Bio je to najveći poraz SPD-a na nacionalnim izborima u više od jednog veka. Najveća opoziciona snaga u zemlji, alijansa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU), pobedila je na izborima sa oko 31 odsto glasova, dok je krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) bila druga sa oko 17 odsto.

U nedavnom istraživanju nemačkih zakonodavaca i izvršnih direktora Instituta Alensbah, 64 odsto ispitanika dalo je prednost Fridrihu Mercu iz CDU, za koga se očekuje da će sledeće godine postati glavni Šolcov izazivač, kao sledeći nemački kancelar.