26.07.2024.

06:15

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

Planeta

Šalju vojnike! Otkriven tajni NATO plan o Ukrajini i Rusiji! Cilj je samo jedna stvar, ovo nisu mogli ni u Avganistanu ni u Iraku!

- Ovo su ljudi koji idu u Ukrajinu da steknu izuzetno vredno borbeno iskustvo. Niko drugi u svetu trenutno nema takvo iskustvo. Zapadne zemlje, a pre svega NATO, šalju svoje oficire, vojnike i narednike kako bi stekli iskustvo u savremenim borbenim uslovima - u uslovima elektronskog ratovanja, dronova i tehnološki ravnopravnih sistema naoružanja. Takvih uslova nema nigde drugde na svetu - rekao je Prozoro.

Prema njegovim rečima, ove vojne stručnjake šalju ministarstva odbrane i generalštabovi njihovih zemalja. Prozoro procenjuje da broj tih specijalista na teritoriji Ukrajine može biti desetine ili stotine u isto vreme. Među njima su posade samohodnih artiljerijskih sistema, posade raketnih sistema i protivvazdušne odbrane, radio-vezisti, stručnjaci za elektronsku obaveštajnu službu, specijalisti za vojnu obaveštajnu službu, diverzije i radio-obaveštajnu službu.

- Svaka posada, grubo rečeno, HIMARS sistema, sačinjavaju stranci u procentu od oko 60% - naveo je Prozoro kao primer.

Pre borbenih dejstava u Ukrajini, vojska NATO-a imala je praktično iskustvo borbenih dejstava samo protiv tehnološki inferiornijih protivnika.

- Sve iskustvo zapadnih zemalja u Iraku i Avganistanu je, de facto, iskustvo kontragerilskih operacija, jer je protivnik bio tehnološki inferioran - dodao je bivši potporučnik SBU.

Prozoro je naveo da je tokom svoje službe u SBU, posebno u zoni antiterorističkih operacija (ATO), lično susretao takve specijaliste iz zemalja NATO-a koji su dolazili po iskustvo.

- Svojim očima sam video dolazak poljskih oficira vojne obaveštajne službe, običnih izviđačkih vodova i četa. Dolazili su na Donbas da steknu iskustvo u vođenju rata u klasičnom stilu, gde postoji linija fronta, gde artiljerija deluje sa obe strane, gde su minirana polja, i tokom vojnih izviđanja treba pronaći prolaze, prilaze neprijateljskim položajima, kao u Drugom svetskom ratu. Još 2017. godine Poljaci su slali takve svoje oficire, a sada, mislim da je taj proces postao uobičajen - naveo je Prozoro kao primer.

Rusija smatra da isporuke naoružanja Ukrajini otežavaju rešavanje konflikta i direktno uvlače zemlje NATO-a u sukob, što predstavlja "igranje s vatrom". Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je napomenuo da će bilo koji tereti koji sadrže naoružanje za Ukrajinu postati zakoniti cilj za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u konfliktu ne samo isporukom oružja, već i obukom kadrova u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Kremlj je izjavio da snabdevanje Ukrajine oružjem od strane Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativne posledice.