25.07.2024.

20:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Šta ovo rade Putin i Si?! Haos na granicama SAD, primećeni ruski i kineski bombarderi! NORAD hitno poslao lovačku avijaciju!

Američki odbrambeni zvaničnik je izjavio da je ovo prvi put da ove dve zemlje deluju zajedno. Bombarderi su ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru u Zoni identifikacije protivvazdušne odbrane Aljaske (ADIZ) i nisu predstavljali pretnju, navodi se u saopštenju NORAD-a, prenosi CNN.

SAD i Kanada, koje zajedno čine NORAD, presreli su ruske bombardere Tu-95 "Medved" i kineske bombardere H-6. Avioni nisu ulazili u suvereni vazdušni prostor SAD-a ili Kanade. Ovo je takođe prvi put da su bombarderi H-6, koji su izvedeni iz starih sovjetskih bombardera, ušli u ADIZ.

Prema rečima američkog odbrambenog zvaničnika, presretanje su izvršili američki lovci F-16 i F-35, kao i kanadski lovci CF-18. U presretanju su takođe učestvovali avioni za podršku.

Letovi ruskih aviona u ADIZ-u kod Aljaske nisu neuobičajeni. U maju je Rusija poslala četiri aviona u ADIZ, što je NORAD tada nazvao redovnim događajem.

Nova tendencija?

Međutim, prisustvo kineskih aviona izgleda kao potpuna novost. U martu je komandant Severnokomandovanja SAD-a, general Gregori Gijo, rekao da Kina napreduje severnije prema Arktiku i da očekuje da će se kineski avioni uskoro pojaviti u tom regionu.

- Vidim spremnost i želju Kineza da deluju tamo gore. Videli smo ih na moru. Videli smo ih kako deluju pod krinkom tehničkih ili naučnih istraživanja, ali mislimo da se radi o višenamenskoj misiji koja uključuje vojnu komponentu. Očekujem da ćemo videti vazdušnu aktivnost oko Aljaske već ove godine. I to me veoma zabrinjava - rekao je Gijo na zasedanju Odbora za oružane snage Senata

Kina sebe smatra državom koja se nalazi „blizu Arktika“ i radi na proširenju prisustva na krajnjem severu, što uključuje saradnju sa Rusijom.