25.07.2024.

21:10

Foto: Shutterstock/video printscreen

Planeta

(VIDEO) Amerikanci lude zbog ovog snimka! Ruski "krasnopolj" razvalio ponos vojske SAD, udarac došao direktno sa vrha - nije imao šanse!

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama 25. jula se vidi kako je tenk, koji je već bio onesposobljen, gađan navođenom artiljerijskom granatom Krasnopolj u blizini naselja Volčje. Tenk je dobio direktan udarac sa vrha.

Ukrajina je tokom prošle godine dobila 31 Abrams iz Sjedinjenih Država. Izvori ruskih medija tvrde da je više od polovine tenkova već uništeno ili oštećeno. Svi gubici su zabeleženi u blizini Avdejevke.

Ukoliko u obzir uzmemo samo video potvrđene pogotke, ovo je najmanje 17. tenk Abrams koji su ukrajinske oružane snage izgubile u borbi, što zaista potvrđuje da Kijev sada ima manje od polovine isporučenih američkih tenkova.

Ukupna cena Abramsa može varirati, a ide čak preko 10 miliona dolara po jednom tenku kada se uključi obuka i održavanje.

Granate Krasnopolj su korišćene za gađanje nekoliko tenkova Abrams. Laserski vođena granata pogađa cilj sa vrha, najslabije tačke u oklopu bilo kog glavnog borbenog tenka.

Naoružana je visokoeksplozivnom bojevom glavom koja teži između 6,50 i 11 kilograma, u zavisnosti od verzije. Za osvetljavanje ciljeva za granate Krasnopolj koristi se laserski označivač, koji može da nosi pešadija, a može biti montiran na kopnena vozila ili instaliran na bespilotne letelice.