25.07.2024.

21:49

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Od ponosnog jevrejskog cioniste do ponosnog irsko-američkog cioniste! Netanjahu o Bajdenovih 50 godina podrške Izraelu

Netanjahu je rekao da poznaje Bajdena 40 godina, a da je predsednik SAD poznavao svakog izraelskog premijera u poslednjih pola veka, preneo je BBC.

- Od ponosnog jevrejskog cioniste do ponosnog irsko-američkog cioniste, želim da vam se zahvalim za 50 godina javne službe i 50 godina podrške državi Izrael - rekao je izraelski premijer.

Netanjahu je, takođe, rekao da se raduje saradnji sa Bajdenom na velikim pitanjima koja su pred njima u narednih nekoliko meseci.

Američki predsednik se našalio da je Golda Meir prva izraelska premijerka koju je sreo, a da je tada kao pomoc´nik bio njen naslednik Jicak Rabin.

Sastanak je održan dan nakon što je izraelski premijer održao vatreni govor u Kongresu dok su hiljade propalestinskih demonstranata demonstrirale ispred zdanja.

Pored Bajdena sastanku su prisustvovali američki državni sekretar Entoni Blinken, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner, američki ambasador u Izraelu Džek Lev, najviši zvaničnik Bele kuće za Bliski istok Bret Mekgurk i specijalni izaslanik Bele kuc´e za Bliski istok Amos Hohštajn.

Netanjahuu su se pridružili na sastanku ministar za strateška pitanja Ron Dermer, savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi, izraelski ambasador u SAD Majkl Hercog, Netanjahuov šef kabineta Cači Braverman, premijerov vojni sekretar Roman Gofman i njegov savetnik za spoljnu politiku Ofir Falk.

Kako je preneo Rojters, kasnije popodne Netanjahu će se sastati sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris u njenoj kancelariji u Beloj kući. 

Sastanak će biti u centru pažnje s obzirom da bi Haris, koja je prvi visoki zvaničnik SAD koja je pozvala na prekid vatre, mogla da promeni američku politiku prema Izraelu ako postane predsednica SAD, navela je agencija.

Bajden i Netanijahu će se kasnije sastati sa porodicama američkih talaca koje drži Hamas.
Sutra Netanjahu putuje na Floridu, gde će se sastati sa bivšim predsednikom SAD i republikanskim kandidatom na predstojećim predsedničkim izborima Donaldom Trampom.