25.07.2024.

23:15

Foto: Fotoilustracija

Planeta

Uzbuna u Pentagonu! Otkud ruski i kineski avioni iznad Aljaske! Ameri odmah podigli lovce, presretače poslala i Kanada!

Ruski i kineski strateški bombarderi prvi put su sproveli zajedničke patrole na obalama Aljaske, pokazujući širenje obima i sposobnosti njihovog vojnog partnerstva koje sve više zabrinjava Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Američki i kanadski borbeni avioni su u sredu uveče locirali, pratili i presreli dva ruska aviona Tu-95 i dva kineska aviona H-6, saopštila je Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane, koja zajednički upravlja sistemom satelita, radara i borbenih aviona.

Prema saopštenju Komande, četiri bombardera nisu ušla u vazdušni prostor ni SAD ni Kanade, već su delovala unutar identifikacione zone protivvazdušne odbrane Aljaske i nisu predstavljala pretnju.

Zona za identifikaciju protivvazdušne odbrane nalazi se u međunarodnom vazdušnom prostoru, ali je jedna ili druga država nezvanično nadgleda u pogledu potencijalnih bezbednosnih pretnji.

- Zapravo, presretanje ruskih bombardera koji lete kroz zonu PVO Aljaske nije nimalo neobično, ali verujem da je ovo prvi zajednički let Rusije i Kine u ovoj oblasti - rekao je Aleksandar Koroljov, stručnjak za rusko- Kinezi u vojnoj saradnji sa Univerziteta Novog Južnog Velsa u Sidneju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je zajednička patrola izvedena u „novoj oblasti zajedničkih operacija" iznad Severnog ledenog okeana i severnog Tihog okeana u trajanju od pet sati. Takođe se navodi da su lovačku vazdušnu zaštitu za bombardere obezbeđivali avioni Su-30 i Su-35.

Ruski i kineski avioni su „funkcionisali striktno u skladu sa međunarodnim pravnim normama i nisu narušili vazdušni prostor drugih država", saopštilo je ministarstvo.

Peking je potvrdio da sprovodi zajedničke strateške vazdušne patrole sa Moskvom iznad Beringovog mora u skladu sa svojim godišnjim zajedničkim planom vojne akcije. Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da su patrole produbile bilateralno strateško poverenje i koordinaciju i da nisu usmerene protiv bilo koje treće zemlje.

Patrole "nemaju nikakve veze sa trenutnom međunarodnom situacijom", rekao je portparol odeljenja.

Kinesko-ruski manevar označava dalje širenje obimne vojne saradnje ovih zemalja.