26.07.2024.

09:35

Foto: Reuters

Planeta

Oglasio se čovek iz senke! Zelenski želi mir, ali jasno je odakle vetar duva, crni scenario se sprema!

 On dodadajući da bi dogovor o prekidu rata samo kupio vreme ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da ojača svoju vojsku i otvori još jedno, kako je ocenio, "potencijalno nasilnije poglavlje u ratu".

"Ako želite da potpišete ugovor sa đavolom, koji će vas onda odvući u pakao, dobro, samo napred. To je ono što Rusija jeste", rekao je Podoljak u intrevjuu za AP odgovarajući na pitanje o izgledima za postizanje mirovnog sporazuma sa Rusijom.

Podoljak smatra da bi potpisivanje sporazuma sa Rusijom u ovom trenutku značilo da Moskva neće biti pravno odgovorna za masovne zločine u Ukrajini, kao i nastavak rata u drugačijim razmerama i sa drugim protagonistima.

"Da, to može biti zamrzavanje sukoba na određeno vreme. Ali to znači da će Ruska Federacija ispraviti svoje greške i ojačati sopstvenu vojsku. Zemlja agresor nije došla na teritoriju Ukrajine da bi potpisala mirovni sporazum.To je glupost!", ocenio je Podoljak.  

Zelenski je nedavno prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu nagovestio spremnost da pregovara sa Rusijom, navodeći da bi Moskva trebalo da pošalje delegaciju na sledeći globalni mirovni samit za koji se očekuje da će biti održan u novembru.

Zelenski je do sada odbijao pregovore sa Rusijom dok je na vlasti ruski predsednik Vladimir Putin.

Kada je reč o predsedničkim izborima u SAD u novembru, Podoljak je naveo da će Ukrajina nastaviti da ima snažne odnose sa SAD, bez obzira na to da li će pobediti kandidat republikanaca ili demokrata.

"Bez obzira na to ko će biti u Beloj kući, ne vidim scenario da je moguće zaustaviti pomoć Ukrajini", rekao je Podoljak.