Autor: Informer.rs

26.07.2024.

10:10

Foto: Foto: Youtube Printscreen/Defense TV

Planeta

Rusija prešla igricu! Pojačava svoju moć sa još ubica tenkova! A evo šta to znači za Ukrajinu

Kao odgovor na najnoviju evropsku isporuku 14 tenkova Leopard 2A4 Kijevu, Rusija pojačava svoju igru sa još "ubica tenkova".

Konkretno, fokus je na povećanju broja vazdušnih protivtenkovskih raketa 9K121 Vihor.

Nešnal Interest se usredsredio na ovaj porast ruskog raspoređivanja raketa. Oni napominju da ovaj potez označava strateški pomak u tekućem sukobu.

"Sa obe strane koje se u velikoj meri oslanjaju na napredno protivtenkovsko oružje i bespilotne letelice, ruska proširena upotreba projektila Vihor naglašava njenu strategiju razvoja", primetio je list.

Prema izveštaju ruskog državnog medija TASS, Rostek, vojni konglomerat, tvrdi da raketa Vihor nudi "fenomenalnu preciznost udara", u suštini garantujući "jedan projektil, jedan cilj uništen".

Proizvedena u kompaniji Kalašnjikov, ova municija se može lansirati iz jurišnog helikoptera Ka-52 Aligator, a uskoro će i helikopter Mi-28N biti nadograđen da nosi Vihor-1.

"Ove rakete su efikasne 24 sata i u nepovoljnim vremenskim uslovima. Uloga Vihora u specijalnoj vojnoj operaciji se povećava. Koristi se za uništavanje skrivenog i pokretnog oklopa, kao i za gađanje ukrajinskih vatrenih tačaka i dobro zaštićenih položaja", saopštio je Rostec.