Autor: Informer.rs

26.07.2024.

17:20

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Ako se ovo nastavi Evropa će goreti! Pobuna u Nemačkoj! Nećemo američke rakete ovde!

Pentagon je 10. jula saopštio da će, počevši od 2026., SAD početi epizodično raspoređivanje oružja dugog dometa u Nemačkoj kao deo planiranja trajnog postavljanja tog oružja u budućnosti.

Ovo uključuje SM-6 , Tomahavk i razvojne hipersonične rakete.

Istraživanje koje je magazin Stern objavio 16. jula pokazalo je da je 47% Nemaca zabrinuto da bi raspoređivanje američkih raketa povećalo rizik od rata između NATO-a i Rusije , dok je samo 17% reklo da neće.

- Mi smo potpuno protiv toga kao organizacija, ali većina nemačkih državljana je takođe snažno protiv raspoređivanja bilo kakvih projektila - rekao je Nimajer.

Nimajer je rekao da su se slične rasprave o raspoređivanju projektila vodile ranih 1980-ih i sugerisao da bi taj potez mogao da naškodi javnom imidžu kancelara Olafa Šolca .

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je medijima tokom vikenda da bi bilo previše " naivno " Nemačke da kaže " ne " onome što je opisala kao pojačano odvraćanje i dodatno protivoružje.

Šolc je odluku o razmeštanju američkog oružja dugog dometa u zemlji objasnio jačanjem ruske vojske.

Rusija se godinama protivila pojačanom prisustvu NATO-a na svojim granicama, a predsednik Vladimir Putin je u nekoliko navrata rekao da Moskva neće napasti NATO.

Kremlj je saopštio da Rusija nikome nije pretila, ali da neće ignorisati akcije koje predstavljaju rizik po njene interese.