Autor: Informer.rs

26.07.2024.

23:00

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Netanjahu doneo spisak, 7 sistema naoružanja traži hitno od SAD!

Administracija predsednika Džoa Bajdena negira da odlaže ove transfere oružja.

Spisak je predat poslanicima i visokim zvaničnicima Bajdenove administracije pre nego što se Netanjahu obratio na zajedničkoj sednici Kongresa u sredu, rekli su anonimni izvori za novinski sajt.

Izvori Politiko-a rekli su da uključuje sedam sistema naoružanja, koje ne bi imenovali iz straha da će otkriti planove Izraela na bojnom polju.

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Mekol (R-Teksas) rekao je za Politiko da je Bajdenova administracija zatražila od Kongresa da odobri ove isporuke oružja pre dva meseca, i da su se i Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma i Senat neformalno složili. Međutim, Mekol je tvrdio da se administracija nikada nije vratila da zatraži formalno odobrenje.

- To se nije dogodilo, i obično bi bilo pitanje dana, a sada je prošlo dva meseca, tako da je očigledno da ih zadržavaju - tvrdi Mekol.

Informer

 

Tokom svog govora u sredu, Netanjahu je nagovestio da je frustriran tempom isporuke oružja iz SAD. „Dajte nam alat brže i brže ćemo završiti posao“, rekao je on, dodajući da se Izrael „neće zadovoljiti ništa manje“ nego „totalnom pobedom“ nad Hamasom.

„Ne postoje smernice za usporavanje transfera u Izrael“, rekao je zvaničnik Stejt departmenta za Politico. „Taktički gledamo na tajming. Nije pitanje da li, pitanje je kada".

Izrael je objavio rat Hamasu u oktobru, nakon što su palestinski militanti ubili oko 1.100 ljudi i uzeli oko 250 talaca u iznenadnom napadu na jevrejsku državu.

U mesecima nakon toga, Vašington je Zapadnom Jerusalimu dao vojnu pomoć u vrednosti od 6,5 milijardi dolara, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije za Vašington post prošlog meseca.

Ta cifra će verovatno porasti, pošto zakon o stranoj pomoći koji je Kongres usvojio u aprilu izdvaja ukupno 14,1 milijardu dolara pomoći za Izrael.