Autor: Informer.rs

27.07.2024.

19:40

Foto: Reuters, Shutterstock

Planeta

Moskva bez pardona! "Igrate se previše!" Lavrov izjavom šokirao saveznike kijevskih vlasti!

Obraćajući se novinarima u Vijentijanu, u Laosu, gde prisustvuje samitu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), Lavrov je zamoljen da prokomentariše nedavne izjave visokih ukrajinskih zvaničnika, uključujući Vladimira Zelenskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebu, da je otvoren za angažman sa Rusijom.

Zelenski je ranije ovog meseca signalizirao da želi da okonča sukob „što je pre moguće“ i da je spreman da razgovara sa Rusijom bez obzira ko je na čelu zemlje.

Ovo je u suprotnosti sa predsedničkim dekretom koji je Zelenski potpisao u jesen 2022. godine, a koji je zabranio sve razgovore sa aktuelnim rukovodstvom u Moskvi.

On je uveo zabranu nakon što su četiri bivša ukrajinska regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji.

U međuvremenu, Kuleba je ranije ove nedelje insistirao nakon retkog sastanka sa njegovim kineskim kolegom Vang Jijem da niko ne može da primora Kijev na razgovore.

Informer

 

Komentarišući Kulebine opaske, Lavrov je rekao da „ovo nije prvi put da to govori, a ponekad je govorio i potpuno suprotno“.

Ministar je priznao da ih „ne slušam, da budem iskren“, misleći i na Kulebu i na Zelenskog. Lavrov je dodao da ga je Vang Ji obavestio o razgovorima sa Kulebom.

- Verujemo da pozicija Kine ostaje nepromenjena... a to je da se fokusira na osnovne uzroke sukoba - rekao je on.

Ukrajina od 2022. promoviše svoju „formulu mira“ koja zahteva da Rusija povuče svoje trupe sa svih teritorija za koje Kijev tvrdi da su svoje. Moskva je to odbacila kao ćorsokak i odvojenu od stvarnosti.

Informer

 

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da je Rusija otvorena za pregovore sa Ukrajinom, ali mnoga pitanja – uključujući legitimitet Vladimira Zelenskog kao šefa države i mešanje Zapada – moraju da budu rešena da bi bilo kakav suštinski razgovor počeo.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da je Moskva spremna da odmah otvori mirovne pregovore sa Ukrajinom kada povuče trupe iz Donbasa i dva druga bivša regiona i obaveže se na neutralni status, odbacujući ambicije da se pridruži NATO-u.

Moskva je tradicionalno posmatrala širenje bloka predvođenog SAD kao egzistencijalnu pretnju, navodeći želju Kijeva za članstvom kao jedan od ključnih razloga za sukob.