03.08.2024.

05:30

Foto: fotomontaža

Planeta

Kakav manevar! Afrikanci videli šta Putin radi, pa i oni počeli! Ovo će zadati bolan udarac američkoj hegemoniji!

Južni Sudan je poslednji u nizu imajući u vidu da je prošlog vikenda guverner tamošnje centralne banke saopštio da zemlja planira da proširi zlatne rezerve, te da s tim u vezi proučava pozitivne primere država koje su već krenule tim putem.

Na ovu temu se oglasila i centralna banka Ugande – najavila je program kupovine zlata od lokalnih rudnika kako bi se osigurala od rizika na međunarodnom finansijskom tržištu.

U junu je Tanzanija objavila plan da potroši 400 miliona dolara na šest tona zlata, a ministar finansija Mvigulu Nčemba izdao je direktivu o suzbijanju široke upotrebe američkog dolara u zemlji.

Nigerija povećava svoje rezerve zlata tako što isto kupuje iz lokalnih izvora, dok centralna banka radi na tome da vrati svoje zlato u zemlju „kako bi ublažila rizike povezane sa slabljenjem američke ekonomije“.

„Ekonomski pokazatelji kao što su rastuća inflacija, eskalacija nivoa duga i geopolitičke tenzije izazvali su strahove među nigerijskim političarima u vezi sa stabilnošću finansijskog sistema SAD“, navodi „Mani metal“.

Madagaskar je još prošle godine sproveo program kupovine domaćeg zlata a pošto je pao prihod od izvoza vanile.

Zimbabve je ove godine svoju valutu „zaštitio“ zlatom – zimbabveanski dolar je zamenjen zimbabveanskim zlatom. Novu valutu podržava pre svega zlato, ali i druge devizne rezerve uključujući američke dolare.

Primer Zimbabvea slediće i potpredsednik Gane i predsednički kandidat Mahamudu Bavimija ukoliko pobedi na izborima.

Kako konstatuje portal, sve ovo je posledica brojnih rizika vezanih za američku valutu, uključujući veliku potrošnju SAD, ali i sve veći američki dug.

Od 2008. Rusija, Kina i niz drugih zemalja dosledno povećavale svoje zlatne rezerve. Prema kolumnisti Dejli rekoninga, Rusija i Kina će nastaviti da povećavaju svoje zlatne rezerve kao najbolji način da zaštite svoje finansije od uticaja Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Ovaj plan dobro funkcioniše jer se zlato ne može blokirati ili pratiti, za razliku od dolara.

Danas je cena zlata oko 2.033 dolara po unci. I očekuje se da će nastaviti da raste. Prema rečima stručnjaka, ulaganje u zlato sada garantuje sigurnost uloženih sredstava - za razliku od američkog dolara.