28.07.2024.

09:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Eksplodiraće planeta! Izrael potvrdio: Kreće sukob nezamislivih razmera! Trupe okrenuta ka severu, povećava se borbena gotovost...

- Mi znamo tačno odakle je raketa ispaljena. Ispitali smo ostatke rakete na zidu fudbalskog stadiona i znamo da je to raketa Falak sa bojevom glavom od 53 kilograma. To je raketa Hezbolaha. Ko god ispali takvu raketu na urbano područje, želi da ubije civile, želi da ubije decu - kazao je Halevi u video obraćanju sa lica mesta, preneo je "Tajms of Izrael".

On je dodao da IDF povećava svoju spremnost za narednu fazu borbi na severu, dok se istovremeno bori u Pojasu Gaze.

- Mi znamo kako da napadnemo čak i veoma daleko od Izraela. Biće još izazova, povećaćemo našu spremnost - dodao je Halevi.

On je takođe kazao da kada je potrebno IDF deluje snažno. Halevi je istakao da je dužnost oružanih snaga da bezbedno vrate stanovnike na severu svojim kućama, na čitavoj teritoriji, u Galileji i na Golanskoj visoravni.

- Ovo je težak dan, radićemo za bolje dane - poručio je on.

U raketnom napadu na stadion u selu Madždal Šams na Golanskoj visoravni juče je poginulo najmanje 12 osoba, među kojima ima dece, preneo je Rojters.

Izrael je za napad okrivio Hezbolah i obećao da će uzvratiti, dok ta libanska militantna grupa bliska Iranu odbacuje odgovornost za napad.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan od Sirije u takozvanom "Šestodnevnom ratu“ 1967, a većina Sirijaca morala je da pobegne ili su proterani dok je ostalo samo nekoliko sela u kojima danas žive arapski Druzi, navodi DW.