03.08.2024.

12:00

Foto: prinstcreen Telegram

Planeta

Digli hitnu uzbunu u Ukrajini! "Rusija je počela..." Nesvakidašnja taktika Putinovih trupa izbacila Ukrajince iz koloseka!

Dve nove vrste dronova, koje je Rusija koristila u proteklih pet napada, konstruisani su od materijala poput penaste plastike i šperploče, izjavio je on. Takođe, jedna od dve nove vrste letelica, opremljena je kamerom i ukrajinskom SIM karticom za mobilni telefon, čime je omogućeno slanje slika jedinicama ruske vojske u pozadini.

- Oni identifikuju položaje naših mobilnih grupa, kao i mesta na kojima se nalaze mitraljezi koji ih mogu uništiti. Pokušavaju da otkriju i sve položaje naše PVO - smatra Černijak.

Kako navodi Rojters, detalji koje je izneo zvaničnik ukrajinskog GUR-a, ukazuju na to da Rusija nastoji da prilagodi svoje taktike i isproba nove tehnologije kako bi "stekla prednost u svakodnevnim raketnim i napadima bespilotnim letelicama".

Istovremeno, navodi se da Ukrajina pokušava da sakrije lokacije na kojima se nalaze njeni sistemi PVO.

- Novi ruski dronovi sa kamerama ne nose eksploziv (bojevu glavu), ali u velikoj meri podsećaju na dronove 'šehid' ('geran 2') i lete u grupama zajedno sa njima - rekao je Černijak i dodao:

- Druga vrsta novih dronova ili nema ili je opremljena malim eksplozivnim punjenjem i koristi se kao mamac.

Baš zbog toga što se sa zemlje ne mogu razlikovati od standardnih dronova za napad i oni moraju biti obarani, što dovodi do otkrivanja položaja ukrajinske PVO.

Černijak navodi i da novi dronovi, uprkos velikom doletu, verovatno koštaju svega 10.000 dolara što ih čini znatno jeftinijim za proizvodnju od raketa PVO, kao i da mogu leteti na visini od 1.000 m, zbog čega ih je nemoguće obarati mitraljezima i jurišnim puškama.