05.08.2024.

00:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Neočekivan obrt! Američki mediji objavili vest o F-16 u Ukrajini! Kako se sve u sekundi promenilo?! Priča je sada totalno drugačija...

"Jednostavno, broj aviona je premali, a ruskih sredstava PVO koja ih mogu oboriti ima previše. To znači da će prvi F-16 verovatno služiti za jačanje PVO Ukrajine — obarajući vazdušne ciljeve poput raketa, bespilotnih letelica i aviona, a ne za napade na rusku pešadiju i druge vojne objekte u blizini fronta", piše list.

U tekstu se navodi da Ukrajina očekuje isporuku oko 20 lovaca, a ovakva skromna pomoć signalizira produbljivanje raskola u odnosima između Kijeva i njegovih saveznika.

U razgovoru za "WP", ukrajinski zvaničnik je napomenuo da OSU neće moći da koriste F-16 u neposrednoj blizini ruskih vojnih snaga zbog pretnje ruske PVO. Glavnokomandujući OSU Aleksandar Sirski takođe je istakao da će avioni leteti na udaljenosti od najmanje 25 milja od linije fronta, što znači da Ukrajina verovatno neće koristiti ove avione za napade na ciljeve na teritoriji Rusije.

Zaštita F-16 na zemlji takođe će biti izazovna, s obzirom na to da se svi ukrajinski aerodromi nalaze u dometu ruskih raketa, piše "The Washington Post".