31.07.2024.

06:15

Foto: Reuters/video printscreen

Planeta

Sve uništeno! Poslali na Ruse sofisticirano NATO oružje, a onda je nastupio haos! Amerikanci besni, kako je Putin uspeo ovo?!

- Mi isporučujemo Ukrajini sofisticirana moderna oružja, a onda Rusi to oružje neutralizuju - rekao je ekspert.

Prema Miršajmerovom mišljenju, slična situacija će se ponoviti i sa američkim lovcima F-16. On je istakao da isporuka ovih aviona Kijevu, bez obzira na broj, neće promeniti situaciju na bojnom polju zbog nedostatka kvalifikovanih pilota i snažne PVO ruske vojske.

- Ako se ti lovci približe ruskoj PVO — a ovde govorimo o najmoćnijoj zemaljskoj PVO na svetu, tih dvadeset F-16 će biti razneseni u komade - dodao je politikolog.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da SAD i saveznici "upravo sada" šalju Ukrajini lovce F-16, koji će stići u Kijev ovog leta. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, s druge strane, istakao da SAD i njihovi NATO sateliti stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, što nosi katastrofalne posledice. Prema njegovim rečima, pojavljivanje lovaca F-16 u Ukrajini, koji su sposobni da nose nuklearno oružje, biće posmatrano od strane Rusije kao pretnja sa Zapada u nuklearnoj sferi.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje konflikta, direktno uvlače zemlje NATO-a u sukob i predstavljaju "igru sa vatrom". Lavrov je naglasio da će bilo koji teret koji sadrži oružje za Ukrajinu biti legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u konfliktu, ne samo isporukama oružja, već i obukom kadrova na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja. Kremlj je izjavio da naoružavanje Ukrajine od strane Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.