28.07.2024.

14:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Šokantne vesti iz srca Evrope! Ostvaruju se najcrnje ratne slutnje: Šef špijuna otkrio šta nas čeka, na ivici smo ambisa!

- Svet ključa i opasno balansira na ivici globalnog konflikta - rekao je Koudelka češkoj informativnoj agenciji ČTK.

Kako prenosi agencija, Koudelka vidi pretnju za bezbednost Evrope u navodnim aktivnostima Rusije, Kine i Irana. Pored toga, izrazio je zabrinutost zbog rasta sajberkriminala, trgovine oružjem i moguće zloupotrebe veštačke inteligencije, kao i zbog širenja neprijateljske propagande.

U poslednje vreme, na Zapadu se sve češće čuju ideje o mogućem direktnom oružanom sukobu između NATO saveza i Rusije. U Kremlju, međutim, ističu da Rusija ne predstavlja pretnju i da ne namerava nikome da preti, ali da neće ostati ravnodušna prema akcijama koje mogu biti potencijalno opasne za njene interese. Takođe, u poslednjih nekoliko godina, Rusija primećuje neviđenu aktivnost NATO-a na zapadnim granicama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu detaljno je objasnio da Moskva nema nameru da napadne zemlje NATO-a, jer za to ne postoji nikakav razlog. Ruski lider je naglasio da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo navodnom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, ali "pametni ljudi dobro znaju da je to laž."