28.07.2024.

15:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Najgore moguće vesti sa Bliskog istoka! Hezbolah doneo odluku, povučen najradikalniji potez: Sve miriše na strašno krvoproliće!

Ova situacija je rezultat rastuće napetosti nakon smrtonosnog napada na Golanskoj visoravni, koja je pod izraelskom okupacijom. Izrael je za napad optužio libansku oružanu grupu Hezbolah.

Hezbolah je odbacila odgovornost za raketni napad, koji je u subotu pogodio fudbalsko igralište na Golanskoj visoravni i usmrtio 12 osoba.

Izrael obećava brze odgovore

Izrael je obećao brzu odmazdu za napad. Prema bezbednosnim izvorima, Hezbolah je preventivno evakuisala nekoliko ključnih lokacija na jugu Libana i u istočnoj dolini Bekaa u slučaju izraelskih vojnih odgovora.

Libanska vlada zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država da pozovu Izrael na suzdržanost, izjavio je ministar spoljnih poslova Libana, Abdallah Bou Habib, za Reuters u nedelju. On je dodao da su SAD zatražile od libanske vlade da prenese poruku Hezbolahu da se takođe suzdrži od eskalacije.

Iran upozorava Izrael

Iran je u nedelju upozorio Izrael protiv bilo kakvih novih vojnih avantura u Libanu, izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

Međutim, izraelski ministar odbrane Joav Galant, koji je posetio mesto napada, izjavio je: "Snažno ćemo udariti neprijatelja."