28.07.2024.

17:10

Foto: Printskrin video

Planeta

Povlačenje! Ukrajinske trupe beže ka Pokrovsku! Rusi ih gone kilometrima, cele brigade bacaju oružje i napuštaju položaje!

- Dva bataljona ukrajinskih trupa bila su opkoljena od strane Rusa u kotlu između sela Lozovatsko i Progres, a zatim su stigle informacije da su te trupe preuzele sve u svoje ruke i napustile oblast, ne slušajući naredbe ukrajinske komande - istakao je on.

Prema rečima eksperta, situacija za ukrajinske trupe postaje veoma kritična u pravcu Pokrovsk.

- Činjenica je bila u tome da su pobegli i da su to učinili bez naređenja, a za mene je to najvažnija stvar u vezi sa ovim konkretnim događajem - zaključio je Merkuris.

Ranije u nedelju, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske trupe preuzele kontrolu nad selima Progres i Evgenovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Evgenovka je selo u nizinama na zapadnom rubu Očeretinskih visina. Progres se nalazi severno od nje i predstavlja jednu od linija odbrane Ukrajinskih oružanih snaga kod reke Volčje. Oslobođenje ovih sela omogućava napredovanje ka Krasnoarmejsku (Pokrovsk), ključnom transportnom čvorištu ukrajinske vojske u Donbasu.

Prethodnog dana, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je grupa "Centar" zauzela selo Lozovatsko, koje se nalazi severno od Progresa.